Om JEROSO

Mellem jul og nytår er der ekstra travlt i familiefirmaet Jeroso. Udviklingen i selskabet har været helt eventyrlig, men det var der ingen, der kunne forudse, da firmaet blev stiftet for knap fem år siden.

Min lillebror, Kim, og jeg oprettede firmaet, fordi vores far gik på pension, men det var han ikke klar til. Dengang arbejdede vi for ventilationsfirmaet Nederman og kom regelmæssigt hos LM Wind Power. Det firma, der skulle slå græsset der, brændte dem af, og vi blev spurgt, om vi ville løse opgaven. Der fik vi ideen til firmaet, oprettede et cvr-nummer og købte en plæneklipper, så bedstefar kunne slå græsset derovre, fortæller Søren Roed Jensen.

I dag arbejder de 16 mand i firmaet med alt fra snerydning til udlejning af maskiner og industriventilation, som brødrene og deres far alle har arbejdet med i mere end 20 år.

Men tilbage til firmaet første tid. Bedstefaderen, Harald Roed Jensen, holdt græsset godt, og det nye firma blev bedt om at løse andre opgaver som at feje, vedligeholde bygningerne og lave montage-arbejde på stilladser og gangbroer. – Vores daværende chef kunne godt se igennem fingre med, at vi hjalp LM. Ventilation skulle vi dog holde os fra i første omgang, siger Søren Roed Jensen.

Omsætning tyvedoblet

I starten var det udelukkende LM Wind Power, der gav penge i kassen. Første år blev omsætningen på 500.000 kroner. Sidste år var omsætningen tidoblet, og i år ventes omsætningen at nå op på ti millioner kroner.

– Efterhånden som vi voksede, følte vi os pressede af, at én kunde stod for næsten hele omsætningen. Det gjorde os sårbare, for vi ved jo godt, at vi kan risikere, at LM flytter, forklarer Kim Roed.

De to brødre må fortsat ikke opsøge de kunder, de lavede industriventilation og luftfiltrering for, dengang de var ansat i Nederman, men de må godt løse opgaver for gamle kunder, der selv henvender sig, og i dag er det ventilation, der giver den største indtjening.

Det er med tiden lykkedes at få nye kunder ind, og de udgør næsten 30 procent af omsætningen. På kundelisten står navne som Rosendahls Bogtrykkeri og Smurfit Kappa, og Jeroso er også blevet fast montør for KE Fibertec i Vejen.

– For Kolding Kommune salter og snerydder vi ved plejehjemmene i Lunderskov og Jordrup. Vi klarer også den opgave for andre kunder. Sidste år fik vi spredt i alt 56 tons salt. Arbejdet med at rydde sne og salte om vinteren fylder stort set det samme som opgaverne med grønne områder i den lyse del af året. Vi udlejer også forskellige maskiner og har den holdning, at vi kan løse alle opgaver, fortæller Kim Roed.

Den vildeste traktor

Jeroso bor i lejede lokaler på Højtoften ved Jordrup. I hallen springer en skinnende nypudset, blå traktor i øjnene. Den har 115 hestekræfter, automatgear så den er let at køre, og der kan kobles redskaber på både foran og bagved. De tre mænd har altid haft en svaghed for mekanik og maskiner.

– Allerede dengang da Kim som en lille dreng skulle stoppe med at bruge sut, brugte vi en traktor. Der sad han på mine knæ, mens vi pløjede hans sut ned. Og han har selv kørt traktor, siden han var syv år, fortæller bedstefaderen.

Familien har samlet på traktorer i årevis.

– Det kan godt være, at vi har lavet større investeringer, og det kan godt være, at folk griner af os, men den blå traktor er det vildeste, vi nogensinde har købt, siger Kim Roed med begejstring.

Søren Roed Jensens 24-årige datter Camilla Roed Jensen, der er udlært regnskabsassistent hos Kolding Herreds Landbrugsforening, er også blevet den del af firmaet. Hun fører regnskab og passer godt på pengene, for mændene i familien får mange gode ideer. Har hun tid, så hjælper hun også til på andre fronter og har blandt andet kørt med mini-læsser og den store gulvvaskemaskine.

Firmaet før familien

– Mange kunder vil gerne have, at vi kommer uden for normal arbejdstid, for ventilationen må ikke stoppe, når der er gang i produktionen. Ofte er vi nødt til at arbejde med ventilationen om aftenen, i weekenderne, mellem jul og nytår og i sommerferierne, men ligegyldigt hvilket tidspunkt folk har en opgave, så skal vi nok løse den.

De ansatte er også meget fleksible.

– Vi kører efter princippet frihed under ansvar. Og så er vi en løjerlig virksomhed. Vi sætter det højt, at folk skal have det sjovt, mens de er på arbejde. De skal være glade, når de kommer herhen, og når de kører hjem. Jeg læste en gang, at det er godt at grine mindst fem minutter om dagen. Vi holder meget af fis, pjat og humor, siger Søren Roed Jensen.

Brødrene tæller ikke timer, men der bliver lagt meget energi i arbejdet.

– Kim har altid haft to arbejdspladser. Da han var 17 år, havde han sparet så mange penge op, at han ville købe to sommerhusgrunde ved Jegum. Fordi han ikke var fyldt 18 år, skulle han søge om lov til at købe grundene. Det gik igennem efter en par forgæves ansøgninger. Og som 18-årig byggede han sommerhus på grunden, fortæller Søren Roed Jensen.

Hvad driver dig, Kim?

– Det ved jeg ikke helt. Jeg har kone og to børn, men jeg sætter altid mit arbejde højere end min familie, og det ved min kone godt. Det gør min far og min bror også, siger Kim Roed og fortsætter:

– Når en kunde ringer og siger, at produktionen står stille, og jeg bliver nødt til at komme, så farer jeg af sted. Og når jeg så hurtigt finder ud af et eller andet, der kan få produktionen i gang igen, så bliver de så glade. Og det giver mig en fantastisk følelse at køre hjem på, når jeg virkelig har gjort en forskel. Det kan en familiefødselsdag ikke gøre for mig.

Familien gør det gerne i kreative løsninger.

– For sjov plejer jeg at sige, at man godt må lide lidt af dovenskab. Det skal forstås på den måde, at vi synes, det er sjovt, hvis vi kan finde en ny smart måde at løse tingene på, der måske tager den halve tid eller noget i den retning, siger Søren Roed Jensen.

Brødrene har ikke nået at tænke så meget over fremtidsplanerne for firmaet.

– I starten kom opgaverne bare dumpende. Det er ligesom kunderne, der har trukket det i gang. Vi har ikke selv nået at tænke over, hvad vi ville gå efter. Der har været opgaver, og så har vi løst dem. Jeg havde aldrig troet, at det ville komme så vidt. Når det er sagt, så er vores mål for næste år fortsat vækst med henblik på, at vores faciliteter kan udvides, siger Kim Roed.

Teksten og billedet er hentet fra en artikel på Jyske Vestkysten, se den her – LINK